Από την Εισαγωγή του βιβλίου μου

Για να γνωρίσω εμένα χρειάζομαι εσένα

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν ψυχοθεραπεία, ή ρωτάνε να μάθουν τι είναι η ψυχοθεραπεία. Ως απάντηση το πρώτο πράγμα που μου έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι ότι η ψυχοθεραπεία είναι σχέση. Η ετυμολογία της λέξης «σχέση», προέρχεται από το αρχαιοελληνικό σχεῖν που είναι απαρέμφατο αορίστου της λέξης ἔχω.

Επομένως, η ίδια η γλώσσα μας οδηγεί στην έννοια της σχέσης που σημαίνει κάτι που έχουμε ή που μπορούμε να έχουμε. Τόσο απλά τα πράγματα, σύμφωνα με το λεξικό. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι καθόλου απλά, ούτε μυθικά, ούτε παραμυθένια.

Για τον φιλόσοφο Buber η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι η θεμελιώδης πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στη ψυχοθεραπεία Gestalt o άνθρωπος δεν είναι παρά ένα σύνολο πολλών πλευρών και δυνατοτήτων – ένα όλον – το οποίο δεν μπορεί να ειδωθεί παρά μόνο ως μέρος του πεδίου και δεν μπορεί να κατανοήσει τον Εαυτό του αποκομμένος από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Για κάθε ανθρώπινη οντότητα η ανάγκη για σύνδεση με τον άλλον αποτελεί θεμελιακή αρχή και καθιστά εν τέλει τη φύση του ανθρώπου κατεξοχήν σχεσιακή.

—————————————————————————————–

Το βιβλίο προλόγισε ένας εξαιρετικός δάσκαλος μου, ο Ντέμης Κυριάκου, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής – Κλινικός Επόπτης – Ομοιοπαθητικός ιατρός και Συγγραφέας.

Πρόλογος

Τα συγγράμματα πάνω στη ψυχοθεραπεία είναι πολλά στις μέρες μας. Κάποια απ’ αυτά απευθύνονται περισσότερο σε ειδικούς ενώ κάποια άλλα στον μέσο ενδιαφερόμενο αναγνώστη. Άλλωστε η ψυχοθεραπεία είναι μια έννοια τόσο πολυδιάστατη όσο και παρεξηγημένη. Το βιβλίο της κας Σιαμπάνη απευθύνεται σε ειδικούς και μη. Επιχειρεί, και το πετυχαίνει να κάνει την διαδικασία της ψυχοθεραπείας όχι μόνο πιο προσιτή ή λιγότερο τρομακτική, αλλά επιπλέον ελκυστική, παρακινητική και συναρπαστική. Κι όλα αυτά μέσα από έναν απλό και διαυγή λόγο, χωρίς περιττές ορολογίες ή διανοουμενίστικα σχήματα, μέσα απ’ τον οποίο αναδεικνύεται το κράμα της ενσυναίσθησης, της ευαισθησίας και της φροντίδας. Το κράμα αυτό θα πρέπει να έχει ένας ψυχοθεραπευτής προκειμένου να δημιουργήσει τον εσωτερικό εκείνο χώρο στον θεραπευόμενο όπου η επίγνωση κι η αλλαγή είναι δυνατές.

Αντίθετα με πολλά βιβλία πάνω στη ψυχοθεραπεία, το παρόν βιβλίο δεν το βαριέσαι. Κάθε ενότητα εμπεριέχει και μιαν έκπληξη, άλλοτε μέσα από αποσαφήνιση εννοιών και καταστάσεων που αφορούν το αυτογνωστικό ταξίδι, κι άλλοτε μέσα από άλλες πηγές σοφίας και διασαφήνισης. Άλλοτε πάλι μέσα από το «ξεγέλασμα» των αντιστάσεων του θεραπευόμενου μέσα από επιδέξιους, εύστοχους και γεμάτους νοιάξιμο ελιγμούς από πλευράς της θεραπεύτριας. Οι πηγές αυτές ποικίλουν, διευρύνοντας κι εμπλουτίζοντας το φάσμα της κατανόησης του αναγνώστη αντλώντας υλικό από την μυθολογία, την τέχνη, την λογοτεχνία και το θέατρο, όπως επίσης την φιλοσοφία και τις διάφορες πνευματικές παραδόσεις ανατολής και δύσης. Συχνά η συγγραφέας καταφεύγει στην ετυμολογία κάποιων λέξεων, όχι με πρόθεση να μας διδάξει την γραμματική της ελληνικής γλώσσας, αλλά για να κάνει βαθύτερες τομές στις λέξεις/έννοιες αυτές διευρύνοντας την αντίληψη μας κι ανοίγοντας νέους ορίζοντες καθώς αυτοί συχνά κρύβονται στη γλωσσολογική ρίζα τους.

Το πόνημα αυτό της κας Σιαμπάνη θα το προσομοίαζα με ένα ποικιλόμορφο και πολύχρωμο κέντημα. Κάθε ενότητα κι ένα «σχήμα», κάποια «χρώματα», έτσι που κάθε ενότητα να έχει μιαν αυτοτέλεια κι ένα βασικό και κεντρικό μήνυμα. Απ’ την άλλη, κάθε ενότητα είναι με τέτοιο τρόπο «κεντημένη» που προκαλεί στον αναγνώστη την αδημονία για παρακάτω, για την επόμενη ενότητα. Κάτι τέτοιο έχει το ρίσκο να μην στοχάζεται κανείς στα ιδιαίτερα και βαθιά μηνύματα κάθε ενότητας και να προχωράει σε μια πιο βιαστική ανάγνωση. Προτείνω ο αναγνώστης να «στέκεται» στοχαστικά σε κάθε ενότητα και στα μηνύματα της επιτρέποντας να «καθίσουν» μέσα του έτσι που αντίστοιχες δικές του ή παρόμοιες εμπειρίες κι επιγνώσεις να αναδυθούν κάνοντας έτσι τις χρήσιμες διασυνδέσεις. Η συγγραφέας μέσα από τα κείμενα της δεν έχει σαν κύριο της μέλημα να μας διδάξει, αν και διδασκόμαστε διαβάζοντας τα, αλλά περισσότερο αποτελούν ένα μοίρασμα εμπειρίας του κόσμου της ψυχοθεραπείας έτσι όπως η ίδια τον έχει βιώσει. Αποτελούν μια ειλικρινή κατάθεση βγαλμένη από αληθινά περιστατικά της θεραπεύτριας καθώς και ένα είδος «εξανθρώπισης» αυτού που στη φαντασία πολλών αποτελεί η ψυχοθεραπεία. Η συγγραφέας καταφέρνει έτσι να καταδείξει  ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια βαθιά ανθρώπινη διαδικασία συνυφασμένη με τη δομή της προσωπικότητας του καθενός αλλά και με το πιο συλλογικό του πολιτισμικό υπόβαθρο. Επιπλέον, παρά το συνθετικό «θεραπεία» στην έννοια, δεν απαιτείται να έχει κανείς ένα πρόβλημα ή να νιώθει δυσλειτουργικός για να μπει σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σ’ αυτή τη περίπτωση μπορεί να εκμεταλλευτεί τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία για να «θεραπευτεί» από την όποια ρηχότητα της ζωής του και να πάει βαθύτερα στη γνώση του εαυτού του και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του.

Το «Ημερολόγιο ψυχοθεραπείας» αποτελεί μια ζωντανή και πολύχρωμη πυξίδα προς αυτή την κατεύθυνση κι ο αναγνώστης, αν όχι τίποτα άλλο, διαβάζοντας το, βγαίνει πιο προβληματισμένος και σαφώς πλουσιότερος εσωτερικά.

Ντέμης Κυριάκου

Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής – Κλινικός Επόπτης – Ομοιοπαθητικός ιατρός – Συγγραφέας

Θεσσαλονίκη

Νοέμβριος 2019

Feedback από αναγνώστες

Άφησα τα best seller της Λογοτεχνίας και έπεσα με τα μούτρα στο βιβλίο της Σιαμπάνη, που εύχομαι να γίνει best seller. Το κείμενο ρέει. Είναι σεμνό και φιλικό στον αναγνώστη. Στο κέντρο κάθε ιστορίας η αγάπη για τον άνθρωπο και ο σεβασμός της μοναδικότητας του καθενός. Εκπλήσσομαι από το εύρος των παρατηρήσεων της συγγραφέως: Από τον Άιχμαν στην κυρία Βιργινία!

Σοφία Χατζηπασχάλη  Συγγραφέας

———————————————————————————————-

” Για να γνωρίσω εμένα χρειάζομαι εσένα” !!! Τα είπες όλα με το ξεκίνημα της ανάγνωσης…

Δέσποινα Αθανασιάδου Οικονομολόγος

————————————————————————————————

Κατερίνα, Κατερίνα, μας έκανες το πιο όμορφο δώρο… Περνάμε τόσο όμορφα με τη μητέρα μου καθώς της διαβάζω το βιβλίο σου… Τόσα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης κ προβληματισμού… Το έχουμε λατρέψει κ η μαμά περιμένει πως κ πως τη συνέχεια κάθε φορά! Σε ευχαριστούμε για αυτή την όμορφη κατάθεση της εμπειρίας σου! Να είσαι γερή και για επόμενες εμπνεύσεις.

Βάλλυ Χατζημπούγια, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

————————————————————————————————

Διαβάζω το βιβλίο της Κατερίνας Σιαμπάνη με συγκίνηση! Σαν να την ακούω να μιλά για όλα αυτά: αυθεντικότητα, ωριμότητα, καίρια θέματα αντίστασης θεραπευτών και θεραπευομένων, πιστεύω ότι απευθύνεται και στις δυο ομάδες! Πρωτότυπη δουλειά : σύντομες καταθέσεις, ιστορία μέσα από ετυμολογία και μύθους…  τη  ζηλεύω για την τόλμη της και την αφοσίωση της στην κατανόηση της τέχνης της επαφής!

Μαρίνα Θεοφίλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt